Alkalmazások
Rendszerező
Kartoték
Írások

A nagyatádi Ady Endre Gimnázium és Szakközépiskola rövid története

szerző: hauptman.gyongyi

Nagyatádon 1953-ban indult az oktatás az Állami Általános Gimnáziumban. Az első tanévet a megszűnt polgári fiúiskola épületében járták végig a diákok. Ekkor még közös igazgatás alatt működött az általános iskolával, 1954-től azonban önálló intézmény lett.  A harmadik tanévtől a Széchenyi téri régi Farkas-vendéglő tanteremmé átalakított helyiségeiben folyt a tanítás, és a szomszédos épület hajdani üzlethelyisége szolgált tornateremként. Az iskola saját épülete 1962–ben készült el, amit azután többször is bővítettek. Legutóbb 2008-ban, amikor az egész épületet újjáépítették, jelentősen kibővítették, és minden tekintetben a mai igényekhez, elvárásokhoz igazították.

1964-ben, fennállásának 10. évfordulóján Ady Endre Gimnáziumra keresztelték az intézményt, s akkor állították föl a költő mellszobrát is az épület előtti kertben.

1973-tól új iskolatípussal bővült a gimnázium: megindult az egészségügyi szakközépiskolai képzés, amely elsősorban az újonnan épült nagyatádi kórház számára képzett általános asszisztenseket, ápolókat.

A továbbtanulás eredményessége alapján az iskola több évtizeden át folyamatosan a megyei élmezőnyhöz tartozott.

Az 1990-es években a megváltozott körülményekhez és igényekhez alkalmazkodva újabb képzési forma jelent meg az intézményben. A hatosztályos gimnáziumi oktatás bevezetésével már tizenkét éves kortól középiskolai szellemiségű nevelésben részesülhetnek a diákok. Az utóbbi években műszaki-informatikai és idegenforgalmi szakközépiskolai osztályok is indulnak.

A diákok a rendszerváltás előtt a Kommunista Ifjúsági Szövetség tagjaiként szervezett keretek között töltötték el szabadidejüket. Nyaranta építőtáborokban dolgoztak az ország különböző területein (például a Hanság lecsapolásánál, Siófokon, Lengyeltótiban, Kisteleken stb.). Az 1980-as években több évfolyam vett részt NDK-beli építőtáborokban. Ősszel mezőgazdasági munkát végeztek a környékbeli szövetkezetekben vagy a nagyatádi Konzervgyárban. A munkáért járó keresetet technikai eszközök, hangszerek vásárlására és osztálykirándulásokra fordították.

Nagy hagyománya volt az 1970-es évektől rendszeresen megrendezett országos Ady Intézmények Országos Találkozójának (AIOT), amely mindig színvonalas művészeti és kulturális rendezvénynek bizonyult.

Az iskolai év egyik legvidámabb eseménye az „önkormányzati nap”, amikor a hetekig tartó korteshadjárat után diákigazgatót választottak, jókedvű diák- és tanár műsorokat rendeztek. Ezek a hagyományok folytatódnak az Ady-napok kulturális, sport- és egyéb eseményeiben.

Így hivatkozz erre az írásra:
Hauptman Gyöngyi. "A nagyatádi Ady Endre Gimnázium és Szakközépiskola rövid története" www.szemleltetokepek.hu <http://www.szemleltetokepek.hu?m=112&id=3>.

Tartalom

A nagyatádi Ady Endre Gimnázium és Szakközépiskola rövid története

szerző: hauptman.gyongyi

A nagyatádi Ady Endre Gimnázium és Szakközépiskola rövid története 1953-tól napjainkig

Teszt írás

szerző: roland

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Etiam ultrices elit sed lectus. Nunc adipiscing. Praesent posuere leo ut neque. Integer eget diam sit amet pede consectetuer facilisis. Duis lectus justo, volutpat quis, eleifend vitae, dignissim a, sem. Cras est pede, accumsan in, vestibulum et, ultricies ut, urna. Nulla pulvinar suscipit sem. Aenean nec odio nec mi scelerisque gravida. Duis vehicula magna quis wisi. Sed tristique tortor in lacus. Aliquam hendrerit, nibh eget consectetuer volutpat, tortor urna faucibus erat, et ullamcorper lacus mauris id tellus.